Γενικές Οδηγίες
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση που διαρκεί 3-5 ημέρες. Σε διάρκεια νόσου άνω των 5 ημερών, χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος για αναζήτηση του αιτίου.
- Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση. Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η ενυδάτωση του ασθενούς, από το στόμα. Αυτό το πετυχαίνουμε εάν καταναλώνουμε νερό, αφεψήματα και ισοτονικά διαλύματα σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά. Σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα και αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών. Άρα ΝΕΡΟ 3-4 ΛΙΤΡΑ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ ΑΥΣΤΗΡA
- Τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής κατά την παρασκευή του φαγητού. Να αποφεύγεται η παραμονή της μαγειρεμένης τροφής σε θερμοκρασία δωματίου, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.
Καλό πλύσιμο χεριών κατόπιν επαφής με άτομο που πάσχει από γαστρεντερίτιδα. - Άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που δεν είναι μαγειρεμένες σωστά και από μη εγγυημένα εστιατόρια, το μη εμφιαλωμένο νερό, τα παγάκια, καθώς και τα φρούτα ή λαχανικά με τη φλούδα τους.
Τροφές που δεν επιτρέπονται:
Γάλα και γαλακτοκομικά, γλυκά, φρούτα ΚΑΙ χυμοί φρούτων, λαχανικά, τηγανητά, σάλτσες, πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), κιμάς,ζαμπόν, μπέικον.
Τροφές που επιτρέπονται:
ΝΕΡΟ-ΧΑΜΟΜΗΛΙ, Βρασμένο ρύζι (λαπάς), φιδές, αναψυκτικά τύπου cola ή σόδα (όχι πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λ.π.), τσάι με λεμόνι, χυμός κομπόστας (όχι το φρούτο-για τα παιδιά μπορεί να αραιωθεί με λίγο νερό), κοτόπουλο βραστό (στήθος χωρίς πέτσα), μακαρόνια άσπρα, κράκερ, ψωμί-φρυγανιές, βραστό αυγό,κατά προτίμηση με τη σειρά που αναφέρονται.
Επίσης επιτρέπονται φακελάκια ALMORA (3-5 ημερησίως)
Εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας για 2-3 ημέρες και σταδιακά προσθέτουμε στο διαιτολόγιο τις διάφορες τροφές με τελευταία τα όσπρια και τα βαριά λιπαρά φαγητά.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Έμετος: Primperan 1 χάπι 2-3 φορές την ημέρα πριν το φαγητό. Αν κάνετε εμετό σε 10 λεπτά από τη λήψη του χαπιού τότεδεν το πήρατε και επαναλάβετε τη δόση. Επίσης σε σιρόπι μια κουταλιά σούπας 2 φορές την ημέρα ή σε ένεση μια φορά την ημέρα ενδομυικώς
Πόνος στο στομάχι-καούρα: Zantac ή οποιοδήποτε αντιόξινο (Maalox, Gaviscon,κτλ) 2-3 φορές την ημέρα
Πυρετός: Depon 500 ανά 4-6 ώρες
Διάρροια: ΤΙΠΟΤΕ. Το σώμα μαςγίνεται καλά βγάζοντας το αίτιο που μας αρρώστησε .Αν πρέπει να πάτε κάπουπάρτε 2 Imodium μαζί, αλλά όσο τα αποφύγετε τόσο πιο γρήγορα θα γίνετε καλά.
ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑ .docx (53.9KB)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1)Depon (ή Panadol, Apotel) 500mg κάθε 6 ώρες.
H συνολική δόση να μην υπερβαίνει τα 2000 mg(4 χάπια των 500)
KAI
2)Ponstan 1 χάπι κάθε 8 με 12 ώρες (δηλαδή μέχρι 3 χάπια την ημέρα)
Ή ένα χάπι Mesulid την ημέρα (δηλαδή παίρνουμε Ponstan Ή Mesulid, ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΑ 2 ΜΑΖΙ)
ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ MAZI KAI DEPON(ένα ανά εξάωρο) KAI PONSTAN (ένα ανά 12ωρο) ΓΙΑ 3-4 ΗΜΕΡΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΥΡΕΤΟ
- Άφθονη κατανάλωση υγρών, φρούτων και λαχανικών
- Χαμομήλι, τσάι και άλλα βότανα βοηθούν γιατί έχουν νερό….
- Αποφύγετε βαριά φαγητά, μπαχαρικά ,σάλτσες,ζυμαρικά, κόκκινα κρέατα (ανεβάζουν πυρετό)
- 5-6 γεύματα μικρά σε μέγεθος
- Ένα χλιαρό μπάνιο το βράδυ πριν τον ύπνο βοηθά στη χαλάρωση και στην ύφεση του πυρετού
- Ζεστή ρακή με μέλι πριν το βραδυνό ύπνο μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείτε
Εάν βήχας ξερός ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ. Απλά πίνετε ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ για ναμαλακώσει ο βήχας.
Εάν βήχας με φλέματα, τότε να πάρετε Fluimucil (ή Trebon) φακελάκι 1 την ημέρα (ιδιαίτερα εάν καπνίζετε)
ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ, αντιθέτως παστίλιες τύπου lysopaine,bentasil μπορεί να βοηθήσουν στο πονόλαιμο.
ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΑΣΠΙΡΙΝΗ ΣΕ ΕΜΠΥΡΕΤΟ ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ, ενώ και το Cold n Flu δεν βοηθά ιδιαίτερα.
Εάν συνάχι, μπούκωμα και κλεισμένη μύτη τότε DexaRhina spray 2 φορές σε κάθε ρουθούνι 3 φορές την ημέρα ΜΟΝΟ για 3-4 ημέρες και ΜΟΝΟ όταν είμαστε κρυωμένοι-όχι σε περίπτωση αλλεργίας! Το Ronal είναι δραστικό αλλά γρήγορα το συνηθίζουμε και δεν δουλεύει καλά.
Πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό ορό ανακουφίζουν επίσης.
Φυσιολογικό είναι να νιώθουμε πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις,κούραση και ακεφιά, ανορεξία και να ιδρώνουμε συχνά.
Τα φάρμακα που σας προτείνουμε βοηθούν ΚΑΙ στο βήχα, ΚΑΙ στο πυρετό,ΚΑΙ στον πονόλαιμο, ΚΑΙ στους πόνους της λοίμωξης
Αποφεύγουμε τη χρήση βατονέττας στα αυτιά γενικώς.
ΔΕΝ ψάχνουμε στο internet να δούμε τι έχουμε …. και δεν παίρνουμε αντιβίωση από μόνοι μας ΠΟΤΕ.KAI ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ
Ανησυχητικά συμπτώματα είναι τα εξής:
1) ΔΥΣΠΝΟΙΑ, δηλαδή έλλειψη αέρα-δεν μπορούμε να μιλήσουμε, λαχανιάζουμε ακόμη και όταν πάμε από το καθιστικό στη τουαλέτα
2)ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΑΝ ΣΦΥΡΙΑ ΜΕ ΕΜΕΤΟ ΣΑΝ ΡΟΥΚΕΤΑ
3)ΕΠΙΜΟΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 4-5 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΥΡΕΤΟΥ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40 ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΜΕ ΝΤΕΠΟΝ Η MESULID
4)ΠΟΝΟΣ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΠΙΝΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
ΛΟΙΜΩΞΗ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ.docx (53.9KB)
- -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- Οι θηλάζουσες, μπορούν να εμβολιασθούν ελεύθερα.
Οι έγκυες δεν μπορούν να εμβολιασθούν με το εμβόλιο ιλαράς ή το τριδύναμο,διότι οι ιοί που περιέχονται σ'αυτά είναι ζωντανοί εξασθενημένοι, που έστω και με μικρή πιθανότητα, μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
Σε εγκύους, που δεν έχουν εμβολιασθεί στο παρελθόν ή δεν θυμούνται ή δεν ξέρουναν νόσησαν από ιλαρά, συνιστώ να προσδιορίσουν σε ένα αξιόπιστο εργαστήριοαντισώματα ιλαράς IgG και αν τα αντισώματα είναι θετικά, τότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Αν δεν έχουν αντισώματα και υπάρξει επιδημία, να αποφύγουν τιςσυναναστροφές και τις βόλτες στις αγορές και να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιάτους, εφ'όσον υπάρχουν και είναι μεγαλύτερα των 11 μηνών.
Αν κάποιο άτομο έχει νοσήσει στο παρελθόν από Ιλαρά, δεν έχει κανένα πρόβλημα,γιατί τα αντισώματα είναι ισόβια, εκτός από την περίπτωση που κάνουν κάποιαθεραπεία με φάρμακα που μειώνουν την άμυνα.
Όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου, έχουν αντισώματα κατά 93% και όσοιέχουν λάβει και δεύτερη 100%, ανεξάρτητα του πότε έγιναν αυτές οι δόσεις.
Κοιτάτε τα βιβλιάρια υγείαςσας και αν έχετε κάνει μόνο μία δόση (είτε μονοδύναμο είτε MMR) κάνετε άλλη μία δόση MMR.
Αν δεν υπάρχει το βιβλιάριο, που σημαίνει ότι το εμβολιαστικό σας ιστορικό είναι άγνωστο, κάνετε δύο δόσεις MMRμε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
Δεν παθαίνετε τίποτα αν κάνετε παραπάνω δόσεις, γι' αυτό και η επίσημη σύσταση λέει να γίνονται δύο αν δεν υπάρχει αρχείο με το ιστορικό. Το ελάχιστο διάστημα είναι 28 μέρες για λόγουςαποτελεσματικότητας, όχι για λόγους ασφαλείας (αν γίνει νωρίτερα"σαμποτάρεται" η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού στην πρώτη δόση).Θεωρείστε πλήρως καλυμμένoi 3-4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.
- Οι γεννημένοι πριν το 1970 θεωρούνται άνοσοι για την ιλαρά. Πρακτικά, όλοισχεδόν οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας την έχουν περάσει. Ο παραπάνω κανόναςπάντως δεν ισχύει για τους επαγγελματίες υγείας που είναι γεννημένοι πριν το1970. Δηλαδή, πρέπει να αποδείξουν την ανοσία τους είτε με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη νόσηση, είτε με εξέταση αντισωμάτων, είτε με καταγεγραμμένες δύο δόσειςτου εμβολίου.
-Όσοι έχουν περάσει την ιλαρά χρειάζεται να εμβολιαστουν τώρα? Όχι, αρκεί να ήταν όντως ιλαρά. Πολλές φορές, ιδιαίτερα παλιότερα, δινόταν η διάγνωση της ιλαράς σε άλλες εξανθηματικές νόσους.
Σε ποιους δεν γίνεται το εμβόλιο
• Σε εγκυμονούσες. Μπορούν να το κάνουν μετά τον τοκετό.
• Αν μια γυναίκα εμβολιαστεί με το εμβόλιο για την ιλαρά δεν πρέπει να μείνει έγκυος για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες.
• Σε όλους αυτούς που παρουσίασαν μια απειλητική για την ζωή αλλεργική αντίδραση σε προηγούμενη δόση του ΜΜR, ή σε εμβόλια που περιέχουν νεομυκίνη, ή σε άλλο συστατικό που περιέχεται στο εμβόλιο MMR. Ενημερώστε τον γιατρό αν έχετε αλλεργίες.
• Σε όλους αυτούς που είναι άρρωστοι από κάποιο νόσημα κατά την ώρα του εμβολιασμού. Αναβάλετε τον εμβολιασμό για όταν θα είστε καλά.
Ενημερώστε τον γιατρό σας για αυτόν που πρόκειται να εμβολιαστεί ότι:
• Εμβολιάστηκε με κάποιο άλλο εμβόλιο πριν από 4 εβδομάδες.
• Έχει προβλήματα με το ανοσοποιητικό σύστημα ή παίρνει φάρμακα που το επηρεάζουν πχ κορτιζόνη.
• Έχει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου.
• Παίρνει θεραπεία με ακτινοβολίες ή φάρμακα.
• Μεταγγίσθηκε πρόσφατα ή πήρε άλλα παράγωγα αίματος.
• Είχε κάποια φορά στην ζωή του χαμηλά αιμοπετάλια.
Ελέγξτε με τον παιδίατρό σας:
• Εάν υπάρχει στο ίδιο το παιδί, ή έχει ένα γονιό, αδελφό ή αδελφή με ιστορικό σπασμών.
• Έχει ένα γονιό, αδελφό ή αδελφή με ιστορικό προβλήματος απότο ανοσοποιητικό σύστημα.
• Είχε κάποια φορά στην ζωή του χαμηλά αιμοπετάλια ή άλλη διαταραχή του αίματος.
• Πρόσφατα μεταγγίσθηκε ή έλαβε παράγωγα αίματος.
• Αν είναι κορίτσι, μήπως είναι έγκυος.
• Αν έχει πυρετό ή κάποιο άλλο νόσημα την ημέρα που είναι να εμβολιαστεί πρέπει να αναβάλετε τον εμβολιασμό μέχρις ότου γίνει καλά. Τα παιδιά που έχουν κάποια ελαφριά ίωση (πχ συνάχι, βήχα κλπ), χωρίς πυρετό,μπορείτε να τα εμβολιάσετε.
• Το εμβόλιο την περίοδο αυτή, των αυξημένων κρουσμάτων,γίνεται στην ηλικία του ενός έτους.
• Μια δεύτερη δόση γίνεται τρεις μήνες μετά την πρώτη.
• Όσα παιδιά έχουν κάνει την πρώτη δόση και ο παιδίατρος έχε ισυστήσει να επαναληφθεί στην ηλικία των 4-5 ετών, να συνεννοηθούν για να τηνκάνουν τώρα.
• Όσοι ενήλικες ή και παιδιά μεγαλύτερα των 5 ετών έχουνκάνει μία μόνο δόση, να κάνουν και μία δεύτερη άμεσα.
• Όσοι ενήλικες δεν έχουν κάνει καμία δόση και δεν έχουν περάσει την ιλαρά, να φροντίσουν να εμβολιαστούν άμεσα με δύο δόσεις.
• Το εμβόλιο και οι δόσεις που έχουν γίνει είναι γραμμένεςστο βιβλιάριο υγείας που είχαν από παιδιά. Ας το αναζητήσουν και στην περίπτωσηπου δεν το έχουν ας ρωτήσουν τους γονείς τους.
• Το εμβόλιο της ιλαράς κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μία σύριγγαμαζί με την ερυθρά και την παρωτίτιδα. Στην χώρα μας δύο εταιρείες εισάγουντέτοια εμβόλια, με την εμπορική ονομασία PRIORIX, και MMR-VaxPro. To PRIORIX κυκλοφορεί επίσης μαζί με της ανεμοβλογιάς με την εμπορική ονομασία PRIORIX-Tetra.
ΙΛΑΡΑ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.docx (54KB)